W sklepach coraz częściej możemy spotkać egzotyczne owoce. Jest jednak sporo owoców rosnących w naszym kraju, które w ostatnich latach straciły popularność i są już nieco zapomniane. Wiele z nich możemy wykorzystać do przygotowania pysznych przetworów. Poniżej drzewa i krzewy owocowe, z których można przygotować pyszne przetwory.
Berberys
Krzew ten jest w Polsce popularny, jednak głównie ze względu na swoje walory ozdobne. Jednak owoce zwykle są pozostawiane na krzewach i służą jako pokarm dla ptaków. Tymczasem te czerwone owoce, lekko kwaśne w smaku, idealnie nadają się do wytwarzania soków, syropów, win lub nalewek.
Rokitnik
Pomarańczowe jagody rokitnika są bogate w różnego rodzaju witaminy (np. A, E, C). Owoce najlepiej zbierać w momencie, gdy pojawią się już pierwsze przymrozki. Dzięki temu stracą swój gorzki i cierpki smak. Te owoce dość szybko wysychają, dlatego najlepiej robić z nich przetwory tuż po zbiorze. Sprawdzą się jako składnik dżemów i przecierów owocowych.
Aronia
Polska jest jednym z największych eksporterów aronii na świecie – mimo tego w naszym kraju owoce te nie są szczególnie popularne. To bogate źródło przeciwutleniaczy chroniących np. serce. Maja charakterystyczny, cierpki smak i ciemny kolor owoców. Właśnie ze względu na ten smak rzadko spożywa się je na surowo – najlepiej wykorzystać je do tworzenia przetworów.
Śliwka mirabelka
Aromatyczne i lekko kwaśne owoce mirabelki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, pektyn, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je na surowo, ale do przetworów też się sprawdzi.
Przygotowując się do sezonu letniego, postanowiłem odświeżyć wygląd mojego tarasu. Trafiłem na https://ogrodolandia.pl/meble-na-taras i muszę przyznać, że ich oferta jest bardzo kusząca. Zastanawiam się nad zakupem nowoczesnego zestawu wypoczynkowego. Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania.
OdpowiedzUsuń