Zapomniane rośliny na domowe przetwory

W sklepach coraz częściej możemy spotkać egzotyczne owoce. Jest jednak sporo owoców rosnących w naszym kraju, które w ostatnich latach straciły popularność i są już nieco zapomniane. Wiele z nich możemy wykorzystać do przygotowania pysznych przetworów. Poniżej drzewa i krzewy owocowe, z których można przygotować pyszne przetwory.

Berberys

Krzew ten jest w Polsce popularny, jednak głównie ze względu na swoje walory ozdobne. Jednak owoce zwykle są pozostawiane na krzewach i służą jako pokarm dla ptaków. Tymczasem te czerwone owoce, lekko kwaśne w smaku, idealnie nadają się do wytwarzania soków, syropów, win lub nalewek.

Rokitnik

Pomarańczowe jagody rokitnika są bogate w różnego rodzaju witaminy (np. A, E, C). Owoce najlepiej zbierać w momencie, gdy pojawią się już pierwsze przymrozki. Dzięki temu stracą swój gorzki i cierpki smak. Te owoce dość szybko wysychają, dlatego najlepiej robić z nich przetwory tuż po zbiorze. Sprawdzą się jako składnik dżemów i przecierów owocowych.

Aronia

Polska jest jednym z największych eksporterów aronii na świecie – mimo tego w naszym kraju owoce te nie są szczególnie popularne. To bogate źródło przeciwutleniaczy chroniących np. serce. Maja charakterystyczny, cierpki smak i ciemny kolor owoców. Właśnie ze względu na ten smak rzadko spożywa się je na surowo – najlepiej wykorzystać je do tworzenia przetworów.


Śliwka mirabelka

Aromatyczne i lekko kwaśne owoce mirabelki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, pektyn, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je na surowo, ale do przetworów też się sprawdzi.

https://www.zgarden.pl/






Komentarze

  1. Przygotowując się do sezonu letniego, postanowiłem odświeżyć wygląd mojego tarasu. Trafiłem na https://ogrodolandia.pl/meble-na-taras i muszę przyznać, że ich oferta jest bardzo kusząca. Zastanawiam się nad zakupem nowoczesnego zestawu wypoczynkowego. Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz