Jak zrobić przetwory z morwy - trzy najlepsze przepisy

 

Owoce morwy są bardzo bogate w witaminę C, witaminy z grupy PP oraz B. Zawiera minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Ze względu na swoje właściwości owoce tej rośliny polecane są w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.



 

Jak zrobić przetwory z morwy - trzy najlepsze przepisy

 

Sok z morwy

Owoce morwy ( 2 kg) zasypujemy na noc cukrem ( 1 kg). Następnego dnia zagotowujemy owoce i zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy owoce z cukrem i wodą na małym ogniu przez około 3 godziny. Następnie studzimy i wyciskamy sok przez gazę. Przeciśnięty sok musimy zagotować
jeszcze raz. Na koniec przelewamy sok do butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

 

 

 

 Nalewka z morwy

Morwa to idealny owoc dla miłośników mocniejszych trunków. Umyte owoce rozgniatamy i umieszczamy w dużym słoju bądź butelce. Zalewamy wódką i spirytusem ( 1 l wódki i 0,5 l spirytusu), zakręcamy i odstawiamy na dwa tygodnie w nasłonecznione miejsce. Następnie przelewamy nalew przez sito i zlewamy do butelki. Pozostałe na sicie owoce wkładamy z powrotem do pojemnika i zasypujemy 0,5 kg cukru. Przetarte owoce po dwóch tygodniach znowu przeciskamy i łączymy pierwszy i drugi nalew. Przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy.

Konfitura z morwy

Składniki:
  • 2 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • ok. 0,5 l wody
Wcześniej umyte owoce morwy wsypujemy do garnka, a następnie gotujemy na wolnym ogniu
dodając co jakiś czas wody i mieszając. Gdy owoce zmniejszą swoją objętość wsypujemy cukier. Dalej dokładnie mieszając gotujemy owoce z cukrem i resztą wody aż do momentu, gdy uznamy że konsystencja konfitury nam odpowiada. Po skończeniu gotowania umieszczamy konfiturę w słoikach i pasteryzujemy.


Jak przygotować opakowania na przetwory?

Aby nie dopuścić do zepsucia się naszych przetworzonych owoców już na samym początku, musimy pamiętać o przygotowaniu szklanych opakowań. Poprzez wyparzenie w piekarniku bądź wygotowanie dokładnie wcześniej umytych szklanych opakowań eliminujemy bakterie oraz pleśń. Nakrętki także musimy dokładnie wyczyścić.To pozwoli nam na spokojne przygotowanie naszych przetworów z morwy.


Źródło: zgarden.pl

Komentarze

  1. Ale skąd wziąć o tej porze pigwę? 🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis na konfiture z morwy.Po prostu pomylka w tytule

      Usuń

Prześlij komentarz