Owoce morwy są bardzo bogate w witaminę C, witaminy z grupy PP oraz B. Zawiera minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Ze względu na swoje właściwości owoce tej rośliny polecane są w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Jak zrobić przetwory z morwy - trzy najlepsze przepisy
Sok z morwy

jeszcze raz. Na koniec przelewamy sok do butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
Nalewka z morwy

Konfitura z morwy
Składniki:- 2 kg pigwy
- 1 kg cukru
- ok. 0,5 l wody

dodając co jakiś czas wody i mieszając. Gdy owoce zmniejszą swoją objętość wsypujemy cukier. Dalej dokładnie mieszając gotujemy owoce z cukrem i resztą wody aż do momentu, gdy uznamy że konsystencja konfitury nam odpowiada. Po skończeniu gotowania umieszczamy konfiturę w słoikach i pasteryzujemy.
Jak przygotować opakowania na przetwory?
Aby nie dopuścić do zepsucia się naszych przetworzonych owoców już na samym początku, musimy pamiętać o przygotowaniu szklanych opakowań. Poprzez wyparzenie w piekarniku bądź wygotowanie dokładnie wcześniej umytych szklanych opakowań eliminujemy bakterie oraz pleśń. Nakrętki także musimy dokładnie wyczyścić.To pozwoli nam na spokojne przygotowanie naszych przetworów z morwy.Źródło: zgarden.pl
Ale skąd wziąć o tej porze pigwę? 🤣
OdpowiedzUsuńTo przepis na konfiture z morwy.Po prostu pomylka w tytule
Usuń