Jak rozpoznać dobrą glebę?

Rozróżniamy kilka rodzajów gleb. Niektóre z nich lepiej nadają się do uprawy roślin, a inne z nich nie zapewniają odpowiednich warunków dla roślin. Tylko odpowiednio żyzna gleba może zapewnić właściwy wzrost rośliny oraz wysokie plony. Jakie rodzaje gleb wyróżniamy i  jak samodzielnie ocenić ich jakość?

Podstawowe rodzaje gleb:

  • Piaszczysta – ma ziarnistą strukturę, nie jest lepiąca, przepuszcza dużo tlenu
  • Torfowa – wilgotna i ciemna, potrafi dobrze utrzymać wodę
  • Wapienna – dobrze przepuszcza powietrze, jest średnio żyzna
  • Gliniana – lepka i wilgotna, ciężka i nieprzepuszczająca tlenu
  • Ilasta – żyzna i łatwo trzymająca wodę, łatwo skleja się w bryły

Jak sprawdzić glebę?

Najprostszym sposobem jest wzięcie próbki gleby do ręki i ocena jej właściwości. Rozcierając ją między palcami można wiele się dowiedzieć. Lekka rozsypie się, nie zbrudzi nam palców i nie będzie formowała się w bryły. Średnia pozwoli się już częściowo formować i lekko ubrudzi nam palce, a w jej składzie będzie odrobina piasku. Jeśli będzie miała gęstą konsystencję i bez problemu podda się formowaniu to oznacza, że gleba jest ciężka. 

Która z nich jest najlepsza?

Najlepsza i najbardziej uniwersalna jest gleba średnia. Ma wystarczającą przepuszczalność powietrza, ale jednocześnie potrafi magazynować odpowiednią ilość wody. Dodatkowo dość szybko się nagrzewa. 

Gleba lekka nie jest w stanie zatrzymać wystarczającej ilości wody razem z niezbędnymi dla rośliny składnikami odżywczymi. Ciężka jest zbyt mocno ubita, przez co nie przepuszcza odpowiedniej ilości tlenu, a rośliny nie są w stanie pobrać z niej wystarczającej ilości składników.

Źródło: https://www.zgarden.pl/

Komentarze

  1. bardzo przydatny wpis. Właśnie mam zamiar zaczać sadzenie drzew owocowych u siebie na działce więc na pewno skorzystam z porad których tutaj udzielasz. bardzo cieszę się, że trafiłem na tego bloga ponieważ jest tu wile przydatnych informacji

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz