Sadzenie winorośli - smaczne winogrona z własnej uprawy


 Smaczne winogrona z własnej uprawy winorośli dla wielu osób wydają się być celem ciężkim do osiągnięcia. Nic bardziej mylnego. Jeśli tylko spełnimy kilka podstawowych warunków, będziemy się mogli cieszyć ze zbiorów.


Przygotowanie do zasadzenia winorośli

Przed przystąpieniem do posadzenia winorośli musimy pamiętać o kilku podstawowych rzeczach. Po pierwsze, winorośl potrzebuje próchnicznej ziemi. Dlatego jeżeli w naszym ogrodzie takiej nie mamy, musimy stanowisko z taką ziemią przygotować. Nigdy nie sadzimy sadzonek w zakwaszonej ziemi. Aby zniwelować zakwaszenie przed samym posadzeniem spód dołka wysypujemy kredą.

Optymalnym stanowiskiem dla winorośli jest dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsce przy murze bądź ścianie. Z tego powodu powinniśmy wybierać miejsca od strony południowej i zachodniej, ponieważ nagrzane ściany oddają ciepło.

Bardzo polecaną odmianą winogron do amatorskiego posadzenia jest winogrono czarne (Vitis Fredonia). Świadczy o tym wytrzymałość tej odmiany na mróz oraz choroby grzybicze. Nie wymaga także częstego cięcia. Innymi, odmianami, które z powodzeniem rosną w naszym klimacie są winogrono różowe oraz winogrono białe Iza Zaliwska.

 
Gdzie dostać sadzonkę winorośli?


Pamiętajmy, że w zasadzenie winorośli włożymy czas, wysiłek i pieniądze. Nie możemy zmarnować żadnego z tych czynników. Dlatego kategorycznie odradzamy kupowanie sadzonek w hipermarketach!

W tym celu najlepiej udać się do sklepu ogrodniczego bądź szkółki. Tam opierając się o doświadczenie pracowników dostaniemy sadzonki najwyższej jakości. Sadzonkę możemy kupić w formie wykopanej winorośli w szkółce, bądź pnącza w pojemniku w sklepie ogrodniczym. Sadzonka powinna mieć dobrze rozwinięty system korzeniowy, a także zdrowy wygląd.




Sadzenie winorośli



Winorośl możemy posadzić w okresie wiosennym oraz jesiennym. Sam proces polega na wsadzeniu sadzonki do wykopanego wcześniej dołka o głębokości dwudziestu centymetrów i szerokości czterdziestu centymetrów. Spód dołka wzbogacamy nawozem, po czym wsadzamy sadzonkę winorośli i zakopujemy ją. Po samym posadzeniu jej w ziemi przycinamy ją, zostawiając dwa osobne pąki. Na koniec solidnie podlewamy naszą roślinę wodą.


Źródło: zgarden.pl

Komentarze