Nie każdy przepada za cierpkim i kwaskowatym smakiem świeżo zerwanych owoców żurawiny. Dzisiaj jednak postaramy się Wam udowodnić, że owoce tej rośliny tak bardzo bogate w witaminy są idealnym materiałem nie tylko na sosy do mięs, ale także do przetworów.
Uprzednio dokładnie umyte owoce żurawiny wsypujemy do garnka z wodą i gotujemy do momentu, aż żurawina popęka i puści sok.Wtedy wsypujemy cukier (w trakcie gotowania możemy sprawdzić, czy chcemy dodać go więcej czy mniej). Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru zdejmujemy garnek
z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Potem kompot (w zależności od preferencji) przelewamy do butelek przez sito albo razem z owocami. Pasteryzujemy w ten sam sposób jak konfitury.
Smacznego !
Źródło: zgarden.pl
Jak przygotować opakowania na przetwory?
Aby nie doprowadzić do zepsucia się naszych przetworzonych owoców już na samym początku, musimy pamiętać o bardzo istotnej kwestii jaka jest przygotowanie szklanych słoików czy butelek na nasze przetwory. Poprzez wyparzenie w piekarniku dokładnie wcześniej umytych szklanych opakowań eliminujemy bakterię oraz pleśń. Nie możemy także zapomnieć o dokładnym umyciu i wyczyszczeniu nakrętek. To pozwoli nam na spokojne przygotowanie naszych owoców żurawiny.Nalewka z żurawiny
Do przygotowania około 1,5 litra nalewki z owoców żurawiny będziemy potrzebować:- 1 kg owoców żurwainy
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,7 kg cukru
Konfitury z żurawiny
Do przygotowania konfitury z owoców żurawiny potrzebujemy :- 1 kg owoców żurawiny
- 0,5 kg cukru
- 250 ml wody
Kompot z żurawiny
Do przygotowania kompotu z żurawiny będziemy potrzebować:- 0,5 kg owoców żurawiny
- 2 l wody
- 0,5 kg cukru

z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Potem kompot (w zależności od preferencji) przelewamy do butelek przez sito albo razem z owocami. Pasteryzujemy w ten sam sposób jak konfitury.
Smacznego !
Źródło: zgarden.pl
Komentarze
Prześlij komentarz