Aronia zagościła na dobre w
naszych ogrodach, z uwagi na pro-zdrowotne właściwości owoców tego krzewu.
Owoce aronii są bardzo wartościowe, dlatego zaleca się ich spożywanie zarówno
dzieciom, dorosłym, jak i seniorom.
Aronia: uprawa krzewów
Aronia jest bardzo łatwa w uprawie,
ponieważ ma małe wymagania, jeśli chodzi o rodzaj gleby i dostępność światła
słonecznego. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych bądź półcienistych i
jest bardzo tolerancyjna jeśli chodzi o wilgotność gleby, aczkolwiek ziemia
wilgotna jest dla niej lepsza. Jej atutem jest także całkowita mrozoodporność.
Krzewy aronii nie potrzebują także specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, więc
bez zbędnych starań uzyskamy duże plony owoców. Aronia osiąga maksymalną
wysokość do 2,5 m, więc najlepiej posadzić ją w rozstawie 1,5 - 2,0 m od siebie
i około 3,5 m między rzędami. Ten krzew owocowy kwitnie w maju, a jego białe kwiaty
mają walor dekoracyjny. Aronia owocuje przez wiele lat w sierpniu i we wrześniu,
po czym jesienią jej liście przebarwiają się na czerwono, co dodaje uroku całej uprawie.
Aronia: właściwości owoców
Właściwości owoców aronii uznane są za uodparniające i lecznicze. Aronia
zawiera wiele związków niezbędnych dla naszego organizmu, które
rzadko występują w innych owocach. Wartościowe składniki owoców aronii to witaminy
C, B (B2, B6), E, P i prowitamina A, oraz takie minerały jak: molibden, mangan,
miedź, bor, kobalt oraz jod. Najważniejsze jednak dla naszego zdrowia wydają
się związki o charakterze
antyoksydacyjnym oraz związki polifenolowe, których zakres działania
prozdrowotnego jest bardzo szeroki.
Owoce aronii poleca się spożywać
przy wielu dolegliwościach i w celu ogólnego wzmocnienia organizmu. Kluczowe działanie
pro-zdrowotne i lecznicze ma aronia w przypadku profilaktyki i leczenia miażdżycy
oraz raka. Antocyjany i rutyna, zawarte w owocach aronii, uszczelniają ściany
naczyń krwionośnych, regulują ich przepuszczalność i obniżają ciśnienie krwi.
Natomiast zawartość witaminy E (przeciwutleniacza) pomaga chronić organizm
przed wolnymi rodnikami, co prowadzi do ograniczenia ryzyka wystąpienia nowotworu.
Zastosowanie owoców aronii
Owoce aronii z uwagi na cierpki smak,
rzadko są spożywane w postaci nieprzetworzonej, prosto z krzaka. I chociaż zaleca
się ich konsumpcję na surowo, to jednak najpopularniejszym ich zastosowaniem
jest wytwórstwo przetworów: soków, dżemów, powideł, win oraz nalewek. Aby podnieść
walory smakowe owoców aronii, warto je przemrozić prze około 1-2 dni przed
przygotowaniem przetworów.
Źródło: zgarden.pl
Komentarze
Prześlij komentarz