Morwa to krzew lub drzewo o niewątpliwych walorach dekoracyjnych, który jednocześnie rodzi smaczne, zdrowe i bogate w substancje odżywcze owoce. Cała rodzina gatunków tej rośliny pochodzącej z Azji składa się z kilkunastu przedstawicieli, jednak najczęściej spotykane są dwa z nich, czyli morwa czarna i biała.
Morwa czarna:
Jest dość sporych rozmiarów – może osiągać nawet do 15
metrów wysokości. Rozgałęzienia na pniu zaczynają się dość nisko, co ułatwia
dostęp do owoców. Korona tej odmiany ma kulisty kształt, szerokie i sercowate u
nasady liście z ostrymi zakończeniami. Owocuje w lipcu – owoce mają słodko –
kwaśny smak i wyglądem przypominają jeżyny, choć są od nich nieco większe. W
początkowej fazie dojrzewania ich barw jest kremowa. W miarę dojrzewania
zmienia się w czerwoną, a następnie w ciemnofioletową lub czarną.
Morwa biała:
Odmiana o jaśniejszych owocach osiąga podobne rozmiary. Jest
też znacznie częściej hodowana w naszym kraju z powodu większej odporności na
mróz. Morwa białą występuje w wielu gatunkach, zarówno typowo ozdobnych, jak i
tych obficie owocujących. Przykładowo odmiana ‘Pendula’ o gęstej koronie w
kształcie parasola świetnie nadaje się jako efektowna ozdoba ogrodu.
Zastosowanie i właściwości:
Owoce morwy mogą być stosowane zarówno do przygotowania przetworów
jak i do bezpośredniego spożycia. W połączeniu z innymi, kwaskowatymi owocami
świetnie nadają się do dżemów, syropów, galaretek, czy kompotów.
Ich zaletą jest nie tylko smak, ale też właściwości.
Zawierają sole mineralne i flawonoidy. Suszone liście morwy mogą nam posłużyć
do przygotowania herbaty, która pomoże w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we
krwi, obniży poziom złego cholesterolu. Wykazują również działanie
bakteriobójcze, co pozwoli załagodzić problemy żołądkowe.
Żródło: zGarden
Komentarze
Prześlij komentarz