Morwa - krzew ozdobny i owocowy do każdego ogrodu



Morwa to krzew lub drzewo o niewątpliwych walorach dekoracyjnych, który jednocześnie rodzi smaczne, zdrowe i bogate w substancje odżywcze owoce. Cała rodzina gatunków tej rośliny pochodzącej z Azji składa się z kilkunastu przedstawicieli, jednak najczęściej spotykane są dwa z nich, czyli morwa czarna i biała.

Morwa czarna:


Jest dość sporych rozmiarów – może osiągać nawet do 15 metrów wysokości. Rozgałęzienia na pniu zaczynają się dość nisko, co ułatwia dostęp do owoców. Korona tej odmiany ma kulisty kształt, szerokie i sercowate u nasady liście z ostrymi zakończeniami. Owocuje w lipcu – owoce mają słodko – kwaśny smak i wyglądem przypominają jeżyny, choć są od nich nieco większe. W początkowej fazie dojrzewania ich barw jest kremowa. W miarę dojrzewania zmienia się w czerwoną, a następnie w ciemnofioletową lub czarną.

Morwa biała:


Odmiana o jaśniejszych owocach osiąga podobne rozmiary. Jest też znacznie częściej hodowana w naszym kraju z powodu większej odporności na mróz. Morwa białą występuje w wielu gatunkach, zarówno typowo ozdobnych, jak i tych obficie owocujących. Przykładowo odmiana ‘Pendula’ o gęstej koronie w kształcie parasola świetnie nadaje się jako efektowna ozdoba ogrodu.

Zastosowanie i właściwości:

Owoce morwy mogą być stosowane zarówno do przygotowania przetworów jak i do bezpośredniego spożycia. W połączeniu z innymi, kwaskowatymi owocami świetnie nadają się do dżemów, syropów, galaretek, czy kompotów.
Ich zaletą jest nie tylko smak, ale też właściwości. Zawierają sole mineralne i flawonoidy. Suszone liście morwy mogą nam posłużyć do przygotowania herbaty, która pomoże w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi, obniży poziom złego cholesterolu. Wykazują również działanie bakteriobójcze, co pozwoli załagodzić problemy żołądkowe.

Żródło: zGarden

Komentarze